čtvrtek 31. srpna 2017

Od Mt. Dobson bez Dobson až po stěhování

     Poslední vyprávění jsme končili vejletem na Lake Tekapo a neúspěšným pokusem o nějaké to špacírování na svazích Mt.Dobson. Možná o to zajímavější bylo pak se courat po lese a uvědomovat si tak velké rozdíly ve zdejším klimatu, kdy na dohled od zasněžených vrcholků hor objímáte kmen palmy, aby druhý den dole v Methvenu zas poletoval sníh.
     Rozhodli jsme se tedy, že to zkusíme další týden a vyrazili směrem k Mt. Dobson po druhé. Ve čtvrtek večer, přespíme na parkovišti a ráno naskočíme do skibusu, který nás doveze až ke sněhu. Plán to byl parádní, svačina nachystaná, lyže v autě, startujeme a pádíme si to ztemnělou krajinou směrem na Geraldine. S divokým nocováním na Zélandu je to jak jsme již psali trochu na levačku, ale opět sázíme na neutrální vzhled našeho Putchiho a spíme pár metrů od závory vjezdu na štěrkovou silnici do hor. Noc pod hvězdami posetou oblohou kousek od řeky. Co víc si přát. No třeba to, aby ráno nedošla smska od řidiče skibusu, že se moc omlouvá, ale že bohužel mají kvůli počasí na kopci „closed day.“ Sakra, takže ani na podruhé nám do na Dobsonu nevyjde.



   Začíná ale pěkný den a tak si nenecháme sebrat náladu a aspoň se jedem podívat do nedalekého Burkes Passu na pár krámů, co jsme si pamatovali stát kolem silnice. No je to takový pěkný vetešnictví, však víc napoví obrázky než kupa slov.




    Cestou zpátky se ještě zastavujeme na Raincliffu, takovým skalním útesu mezi pastvinami. Ne až tak zajímavý místo, když pomineme kombinaci palem skály a pěknýho počasí.


     A tak co více Vám ještě napsat o našich dnech tady na kopcích. S počasím je to trochu loterie a tak vyčkáváme na návrat stabilnějšího počasí. Jaro je už za dveřmi a přeci bychom se tu ještě podívali s pásy do hor po okolí. A nejen s počasím je to tu nahnutý.
     Naše bydlení v Methvenu se pomalu stává nesnesitelnější a nesnesitelnější. Jak jsme již minule popsali, Fi úklidu moc nedá, což by tak nevadilo, ale pořídila si do toho všeho nepořádku štěně francouzskýho buldočka. No, upřímně jsme to přijali s rozpačitými pocity. Se štěnětem to není jinak než s malým dítětem a když jsme pak viděli, jak Fi klimbá se svojí oblibenou skleničkou bílýho u televize a malej drobek čůrá, kde se mu zamane, navíc bez náznaku jakýhokoli pokusu o jeho učení ze strany majitelky. Začínali jsme toho mít tak akorát. Pejsek není v jejích očích nic jinýho než jen jakási pohyblivá forma plyšáka, místo toho aby jej od začátku častým chozením ven učila, kde se vykonává potřeba, maximálně papírovým ubrouskem utře loužičku a je jedno jestli na dřevěný podlaze nebo na koberci. Zkrátíme to, trvalo to dvě rozšlapaný hovna po baráku než jsme se rozhoupali odstěhovat. Poslední kapkou totiž bylo, když se houbička na nádobí ještě se zbytky výkalů objevila ve dřezu v kuchyni. Naštěstí se tou dobou uvolnilo místo v jednom prímovním domku v Mount Somers a tak jsme byli do večera přestěhovaní. Filip s Bárou, kteří akorát končili v restauraci na kopci odjížděli do Christchurch a když slyšeli o našich trampotách, dali nám kontakt na jejich pana domácího, ať se zkusíme dohodnout. Pár dní před onou poslední kapkou jsme tedy rozvažovali, počítali dojíždění do Methvenu na bus, protože Mount Somers je asi 30 kilometrů vzdálená vesnice a když už to vypadalo, že se necháme ukolíbat a příjmeme čůrající štěně za standart, přišlo ono druhý, zlomový hovno. S prominutím to takhle píšu vulgárně, ale když do toho šlápnete při oblíkání uprostřed obýváku, tak se nad ním taky nerozjímáte jak nad jarní sněženkou. A tak jsme po návratu z areálový kanceláře, neb jsme měli zrovna closed day, sbalili těch svých pár švestek a frčeli pryč. A jaký to tu máme, posuďte z obrázků. Vesnice ještě menší než Methven, tři ulice, ale o to zajímavější stavby se tu najdou.




    Jak dny plynou i nám se pomalu krátí zímní čas. Ovšem doufáme, že se ještě dosyta vyřádíme na lyžích a tak se na to můžete těšit spolu s námi. A čekání na dalších pár řádek a hlavně obrázků si krátit prohlédnutím galerie, ostatně jak Vás lákáme pokaždé na konci příspěvku.


Žádné komentáře:

Okomentovat